Rederij de Vriendschap

Adres kaartverkoop:

De Noorman

Volharding 2A, De Cocksdorp
(tegenover reddingboothuis van de KNRM)

Openingstijden hoogseizoen (juli en augustus)
maandag t/m zondag 10:00 - 17:00 uur

Openingstijden laagseizoen (mei, juni en september)
zaterdag 14:00 - 17:00 uur
dinsdag, woensdag, donderdag, zondag 10:00 - 17:00 uur

Tel: +31 222-316 451
Mob: +31 6 - 13524734

E-mail:

KvK: 59135379
BTW: 817289562101

Historie veerdienst

In vroeger dagen werd de post voor Vlieland via Texel over 'de Postweg' met de postvlet naar Vlieland gebracht, waar het met paard en wagen naar 'het Posthuys' werd gebracht. (U komt u over diezelfde 'Postweg' naar onze steiger)
In 1947 werd door de TESO 'n oud vissersbootje gekocht, wat na een verbouwing, een veerdienst onderhield tussen deze twee Waddeneilanden. Vanwege de verzanding werd de dienst in 1963 uit de vaart genomen.
Sinds die tijd is het toerisme enorm toegenomen en de geul naar Vlieland weer bevaarbaar geworden. Daarom durfden Sil en Janka het aan om in 1983 "de Vriendschap" te kopen en de lijn weer opnieuw te openen.
Het succes is niet alleen te meten aan de enthousiaste reacties van de gasten, maar ook uit de talloze publicaties die in de loop der tijd zijn verschenen in de Nederlandse tijdschriften. De toon is consequent 'vol avontuur' en 'in stijl'.

Over Texel

Texel heeft een enorm net aan fietspaden, in een zeer wisselend landschap, vanaf Vlieland kunt u bij de Vlielandvakantiewinkel aangeven dat u graag wil dat er een fiets voor u klaar staat op Texel. Voor onze Vlielandse gasten is er genoeg te doen op Texel. Wat dacht u van een dagje golfen, op een heel gezellige en gemoedelijke baan! Of naar het Texelse vliegveld, waar u een rondvlucht kunt maken en tevens het Luchtvaart museum kunt bezoeken. U kunt ook gewoon genieten van een hapje of drankje en kijken naar het komen en gaan van het luchtverkeer. Voor de avonturiers is het mogelijk een duo-sprong parachute sprong te maken, en de wereld eens van een héél ander kant te bekijken! Zo zijn er nog veel meer leuke dingen te doen op Texel.

Voor een héél speciale vakantie: texelyurts.nl

Vervoer over Texel: taxibotaxtexel.com

Voor diverse speciale evenementen: texeltip.nl

de kleine logiesverstrekkers: mooitexel.nl

betaalbare hotels: hotelstexel.nl

Klein en knus hotel: hotelhetankervantexel.nl

gezellig familiebedrijf: herbergdeaanleg.nl

touringcar en taxibedrijf: texeltours.nl

Over Vlieland en de Vliehors

Het kleine, knusse en autovrije eiland Vlieland, heeft één dorp: Oost-Vlieland. De langgerekte dorpsstraat biedt gezellige winkeltjes, restaurantjes en terrasjes en komt uit bij de Veerhaven. De bossen en duingebieden bieden de natuur- en rustzoeker veel mogelijkheden.
Vroeger (tot 1927) liep de postverbinding naar Vlieland via Texel. Het Posthuys herinnert nog aan deze tijden. Daar woonde toen de “postschipper”. Nu is het de halte van de Vliehors Expres. Vanaf hier kunt u per fiets of OV het eiland gaan verkennen.
De 12 kilometer lange zandplaat De Vliehors aan de Texelse kant van het eiland is een uniek gebied. Ook wel “de Sahara van het Noorden” genoemd, de grootste zandvlakte van Noord-West-Europa. Door-de-weeks is dit gebied afgesloten als oefengebied van de luchtmacht. De Vriendschap en de Vliehors Expres hebben speciale toestemming van Defensie om in dit gebied passagiers te kunnen vervoeren.

Over het Eijerlandse Gat

Het Eijerlandsche Gat, ook wel Engelschmangat genoemd, vormt het zeegat tussen Texel en Vlieland. Aan de Texelse kant vormt de geul 'het Robbengat' de toegang vanaf de Noordzee. Via het Vogelzwin en het Foksdiep stroomt het water verder de Waddenzee in.
Op de beruchte Eijerlandse gronden zijn in het verleden vele schepen in moeilijkheden geraakt en gezonken. Je moet als schipper van goede huize komen om daar te kunnen varen. De zandbanken en geulen verplaatsen zich razend snel. Dat merken wij bij De Vriendschap ook! De steiger op de Vliehors moet elk jaar worden verlengd of verplaatst. De sterke stromingen en winterstormen zorgen elk jaar weer voor verrassingen.
De moeilijke bevaarbaarheid maakt het Eijerlandse Gat ook tot een rustig stuk Waddenzee, waar zeehonden en vogels alle ruimte hebben. En dat merk je ook. Nergens nabij Texel zijn zoveel zeehonden te zien.

Boekje over 25 jaar De Vriendschap

't is Vliêgende èèb!! betekent zoveel als het is razendsnel gegaan!

En dat is ook zo, het is razend rap gegaan, maar als we terug kijken is er héél veel gebeurt en Ineke Noordhoff vond dat een mooi gegeven om het een en ander over het reilen en zeilen van ons jubileum in een boekje te zetten!! Dat boekje is klaar, en het is een prachtig document geworden met veel mooie foto's en leuke anekdotes!
Het boekje is uitgegeven in 2009 ter ere van het 25 jarig bestaan van "de Vriendschap" (Gestart 22 april 1984)

Besloten tochten, trouwerijen, asverstrooiing

Wij zijn u graag van dienst bij speciale gelegenheden. Neem gerust contact met ons op voor asvertrooiing, trouwerijen of besloten vaartjes voor groepen. Dan bespreken wij met u de mogelijkheden en prijzen.
U kunt ons bereiken via email of telefoon, zoals bovenaan deze pagina weergegeven.

Facebook

Twitter